Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hatha yoga

Hatha Yoga is erg geschikt voor iedereen die het stukje bewustzijn/rust in zichzelf wilt vinden en meer flexibiliteit in zijn of haar lichaam wilt ontwikkelen. Bij Hatha Yoga is het erg belangrijk om naar het gevoel en het fysieke lichaam te luisteren.

WAT IS HATHA YOGA?

In de naam Hatha komen de Sanskriet-woorden ha (zon) en tha (maan) samen. De zon staat voor actie, de maan voor verinnerlijking. In de Hatha yoga komen die tegengestelde energieën samen. Door je concentratie en adem naar punten in het lichaam te verplaatsen, breng je daar bewustzijn.

In het westen is Hatha yoga de meest bekende vorm van yoga, deze vorm van yoga bestaat uit houdingen en oefeningen waarbij alle spieren in het lichaam gebruikt worden. De oefeningen zijn er op gericht je bewust te maken van de spanning in het lichaam. Tijdens de oefeningen (asana ‘s) word door middel van de ademhaling de spanning weer losgelaten, waardoor je meer rust en souplesse en kracht gaat ervaren. Je werkt in feite aan je geestelijke en fysieke conditie, hierdoor kunnen fysieke klachten verminderen en zal het coördinatievermogen verbeteren. Het doel is in contact komen met jezelf en het bereiken van eenheid, en de gedachte door middel van de houdingen tot rust te laten komen.

HOE ZIET EEN LES ERUIT?

Er is eigenlijk geen typische hatha yoga, maar meestal begint de les met een korte meditatie (om te aarden), soms gevolgd door zonne- of maangroeten. Daarna een serie staande houdingen, een serie zittende en een serie liggende houdingen. Alle asana’s worden soms op de natuurlijke en soms op een gestuurd ademritme uitgevoerd (Ujjaji). De houding wordt 5 tot 7 ademhalingen aangehouden. Deze les word op een relaxte en luchtige manier gegeven en is een combinatie van inspannende houdingen en ontspannende houdingen afgesloten met een eind ontspanning (savasana).