Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Yoga Therapie / PT

“Yoga wordt alleen therapeutisch als we verbinding maken tussen lichaam, geest, emoties en onze omgeving”

Yogatherapie is er voor iedereen en kan ook als aanvullende zorg bij medische begeleiding of fysiotherapie worden ingezet. Uit onderzoek blijkt bovendien dat yoga een belangrijke rol kan spelen bij de behandeling van diverse medische aandoeningen die in verband staan met trauma’s, stress en verslaving. Op lange termijn ondersteunt yoga veranderingen in de neuroplasticiteit van de hersenen. Op korte termijn kan yoga daarentegen helpen bij het verlichten van allerlei symptomen gerelateerd aan een diversiteit van medische aandoeningen, zoals o.a. kanker, auto- immuunziekte, hart- en vaatziekte, hernia, chronische pijn, slapeloosheid, burn-out, hormonale disbalans, (postnatale) depressie en angst, spier/skeletletsels. “Yogatherapie is vaak zeer effectief, zeker als aanvulling op de reguliere geneeskunde. Bij Born4yoga geloven we dan ook in de helende eigenschappen van traditionele yogaprincipes, moderne yogatherapie, Ayurveda en conventionele geneeskunde, aangepast aan het individu voor zijn / haar persoonlijke behoeften.”

WAT IS YOGATHERAPIE?

Bij therapeutische yoga wordt verder gekeken dan de klacht op zichzelf. U werkt samen met uw yogatherapeut aan zowel lichaam, geest alles daaromheen. Yoga is hierbij een tool, en wordt aangepast aan u, zodat u zelf zelf leert om in balans te komen en te blijven. D.m.v. het beoefenen van diverse asana’s (yoga houdingen) in een systematische volgorde worden verschillende systemen in het lichaam versterkt, zoals het hart en het cardiovasculaire systeem, de longen, spieren en het zenuwstelsel. Tevens wordt de zuurstoftoevoer naar de verschillende weefsels bevorderd, efficiënter afvalproducten, en toxines uit het lichaam verdreven en de spijsvertering kan aanzienlijk verbeteren door de juiste asana’s te beoefenen. Lees ook het artikel: Yoga Therapie in Gouda Living Magazine

Yogatherapie en fysiotherapie

De yoga therapeut werkt vaak samen met een fysiotherapeut, en steeds vaker worden klanten doorverwezen door de fysiotherapeut naar een yogatherapeut. Yoga therapie heeft sterkte raakvlakken met fysiotherapie en wordt dan ook gezien als paramedisch beroep. Hierbij wordt met de mens al geheel gewerkt, en dus niet alleen naar de klacht ansicht gekeken, maar ook naar de aanloop tot de klacht, de mate van stress/ ontspanning (psychische gezondheid), eventuele operaties, medicatie gebruik, etc. Naast de yogaoefeningen, die veelal eenvoudig en zacht van aard zijn, wordt tevens mindfulness en ademhalingstechnieken toegepast. De essentie van yogatherapie is dat het nooit pijn mag doen!

Yogatherapie op maat

Aangezien yogatherapie geen agressieve strategie is, maar juist een zachte en veilige aanpak, is het een sterke, maar vaak ook een langzame geneeskunde. De intensiteit en de duur zal per persoon verschillen en gaat meestal in kleine stapjes. Voor sommige cliënten, met name die met ernstige medische problemen, kan therapeutische yoga beginnen met slechts een houding of twee, of een enkele ademhalingsoefening, totdat de cliënt klaar is voor meer.

Yoga therapie kan ingezet worden o.a. bij:

  • Herstel na COVID-19
  • Ademhalingsproblemen
  • Angst
  • Psychische- of stressklachten
  • Chronische pijnklachten
  • Hormonale disbalans
  • Psychosomatische klachten
  • Burn out
  • Hormonale disbalans
  • Pijnklachten

Meer info: https://theyogatherapyinstitute.org/

TIP: Bekijk ook onze andere vormen van yoga Yoga-vormen beschikbaar in Waddinxveen of Nootdorp.