Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Yin Nidra yoga

Yin Nidra yoga is een combinatie van zowel Yin yoga als yoga Nidra. M.b.v. zachte, ontspannende yin yoga houdingen waarbij je 2- max. 5 min in een houding verblijft om het dieper gelegen weefsel veilig te rekken, wordt er gewerkt naar totale ontspanning in een waak-slaap fase, de yoga Nidra

WAT IS YOGA NIDRA?

Deze vorm van yoga wordt ook wel eens de ‘slaap-yoga’genoemd.
Yoga nidra is een toestand waarin het lichaam volledig ontspannen is, en de beoefenaar wordt systematisch en steeds bewuster van de innerlijke wereld door een reeks verbale instructies te volgen. Deze bewustzijnsstaat verschilt van meditatie waarin concentratie op één enkel focus vereist is. In yoga nidra verblijft de beoefenaar in een waak-slaap fase, waarbij alleen het gehoor nog actief is. Het is een van de diepst mogelijke toestanden van ontspanning terwijl het toch volledig bewustzijn behoudt. Je verkeert als het ware in een droomomgeving en hebt weinig of geen besef van de werkelijke omgeving.
1 uur yoga Nidra schijnt gelijk te staan aan 3-4 uur slaap.

HOE ZIET EEN LES ERUIT?

Een typische yin Nidra les geding met ‘aarden’ of een korte meditatie. Hierna volgt het Yin yoga gedeelte, met een korte reeks van ontspannende houdingen, waarbij je 2 tot max. 5 min in een houding verblijft. De intentie van de yin yoga is om het dieper gelegen weefsel op een veilige manier op te rekken en hierdoor meer ruimte en ontspanning in het lichaam te creëren. voor yin yoga worden veelal props gebruikt om de ontspanning te promoten. Na ca. 30-40 min gaat de les over in yoga Nidra, waarbij de diepere niveaus van het onderbewustzijn worden aangesproken. Veelal begint de docent met een body-scan, gevolgd door een visualisatie. Je verkeert in een waak-slaap fase, waarbij je onderbewust vaak alleen nog geluid waarneemt.